SVERIGES FÖRSTA FOSSILFRIA BYGGPROJEKT – FÖRSKOLAN HOPPET ÄR INVIGT

Bland kobbar och skär har våra bodar skeaSveriges första fossilfria byggprojekt, förskolan Hoppet på Backa kyrkogata, i Göteborg, är en tydlig fingervisning om framtidens byggprojekt. Vi var med och etablerade. Och vi lärde oss vikten av planering och komplexiteten i ordet ’hållbart’. Framförallt besökte vi förskolan som nu är i full drift och lär ut hållbart.

Nybyggt men ändå som om det alltid stått där. Bland bohuslänska stenbumlingar och mitt i en liten alskog breder en naturskonsam lekplats ut sig och en arkitektonisk ödmjuket tornar upp sig, förpackad i såväl återbrukat som närhugget. Här ligger förskolan Hoppet, det fossilfria byggprojektet som utmanade allt och alla.

– Hållbart, som i transporter till och från bygget men också i materialval som gör att byggnaden är hållbar över tid. Nyckeln till att vi lyckades skruva ner det till 70 procent minskad klimatpåverkan jämfört med bygget av en vanlig förskola var längre projektering och en någorlunda samsyn hos alla inblandade. Alla ville tänja sina arbetssätt och hitta nytt, berättar byggets platschef tillika RA Byggs, Martin Andersson.

 

Foamglas istället för betonggrund och en hel del exponerat trä som krävde omfattande väderskydd, transporter på HVO-bränsle och en logg på alla genomförda transporter.

– Nu projekterar vi för liknande byggen och tittar både på att värma upp etableringen med det överblivna trämaterialet men även solcellsbodar som kan försörja hela etableringen.

 

Solcellsbodar, HVO-bränsle och maskiner som inte står stilla

Byggbranschens ”färdplan 2045” har realiserats mer och mer de senaste åren och branschen har rivstartat med att införskaffat kunskapen internt och efterfrågar klimatvänligare alternativ mer frekvent.

– Vi bjuds in tidigare i dialogen idag. Sedan ställer vi oss en hel del frågor som; hur får vi ner transporterna till och från byggena? Vad är mest klimatvänligt en gammal maskin som går på bränsle vs. nyproducerad elmaskin? Viktiga avvägningar som inte avgörs i en handvändning utan i dialog med alla byggare, säger Rebecca Långström, kvalitet – och miljöansvarig på Renta.

 

Hela Rentas affärsidé cirkulerar kring maskiner i cirkulation. De ska inte stå still och rosta. Maskinerna ska delas, nyttjas och servas av proffs. Ökad användning, ökad levnadslängd = färre maskiner som produceras och mindre klimatpåverkan. Sedan har vi det där med bränsle.

– Det är också här som dialogerna blir intressanta, när vi börjar prata bränsle. För även om HVO är bättre så är det inte oändligt. Och även om el är bäst så kräver det omfattande infrastruktur och följdfrågor som, var kommer elen ifrån? Här blir solcellsbodar intressanta och kanske ett svar på framtiden, säger Rebecca Långström.

 

Hållbar lokal och hållbart lärande

Projektet Förskolan Hoppet ställde ordet ’hållbart’ på sin spets och visade sig vara långt mer komplext och mångsidigt. Lärdomarna från det tre år långa projektet är många men främst vikten av noggrann planering, inkludering och nytänk. Men kvarstår gör faktumet att det, på grund av alla specialare, är betydligt dyrare att bygga klimatvänligare. Idag. Något som pionjärsprojekt alltid dras med.

– Allt eftersom efterfrågan går upp och fler leverantörer erbjuder miljövänliga tjänster möts både hjärta och plånbok. Och nu projekterar vi Hoppet två och tre, avslutar Martin Andersson, RA Bygg.

 

Förskolan välkomnade sina första barn i januari 2022 och i april hölls invigningen av Sveriges första fossilfria byggprojekt.

– Det känns väldigt inspirerande att komma till den här förskolan och vi ser fram emot att skapa en hållbar och klimatsmart förskola även i undervisningen, säger rektorn Clara Jovic till tidningen Hela Hisingen.

 

Behöver du också en etablering?

Har du ett projekt har vi en Plan, en Renta Plan. Vi hjälper dig före, under och efter ditt projekt.