Wind Of Change – världens högsta vindkraftstorn i trä

Den fjärde mars så var vi på plats i Skara, närmre bestämt Ardala, för att inviga världens högsta träbyggda vindkraftstorn. Modvions och Varbergs Energis projekt – Wind Of Change kom äntligen i mål och det var minst sagt en milstolpe för alla aktörer att få se vindkraftverket gå i kraft för första gången.

Det är Modvion som styrt projektet Wind Of Change åt kunden Varbergs Energi. Renta har varit med och stöttat med maskiner från början till slut.
Vindkraftstornet är utrustat med en V90-2,0MW turbin från den globalt ledande vindkraftstillverkaren Vestas. Det 105 meter höga tornet är byggt i 7 sektioner med totalt 28 moduler och har en total höjd på 150 meter inklusive bladen.

 

Vindkraftstorn i trä – revoloutionerande för hållbar energi

Ett vindkraftverk konstruerat av stål ger upphov till cirka 1250 ton koldioxidutsläpp över sin livstid. I motsats till detta är utsläppen från ett vindkraftverk tillverkat av trä hela 90% lägre, vilket motsvarar ungefär 125 ton koldioxid totalt. Både tillverkningen av själva trävindkraftverket och varje genererad kWh elektricitet har därmed betydligt lägre koldioxidutsläpp jämfört med fossila alternativ.

– Att bygga ett 150 meter högt torn i trä kräver en minst sagt hållbar konstruktion. Tornet under vindkraftverk innehåller mest luft och det finns därför utrymme att bygga tjockare väggar med ett material som har högre hållfasthet per vikt och högre hållfasthet per kostnad än stålalternativ. Därför valde man att bygga vindkraftverket av laminerat fanervirke gjort av skandinavisk gran, som är ett av de starkaste träbaserade byggmaterialen i förhållande till sin vikt, skriver Varbergs Kommun på sin hemsida.

Trots påträffade utmaningar har man nu lyckats nå målet

Att bygga ett vindkraftverk i trä är inte bara både innovativt och nytänkande, utan det visar också på att det faktiskt fungerar.

– Det är minst sagt ett unikt objekt, och att få se det lyckas gå i mål blir som en demonstration för att visa att vindkraftverk i trä fungerar, säger Daniel Randvik, projektledare på Modvion.

Men visst har vägen till mål inte varit helt rak Daniel berättar att man stött på en del utmaningar, men de har varit lärorika.

– Viktigt att belysa är att detta varit ett pilotprojekt. Vi har tuggat på framåt, dragit i handbromsen. Vi har utvärderat, omvärderat och behövt komma på nya lösningar. Ett steg bakåt, två steg framåt, men nu är vi äntligen i mål och vi ser fram emot att få resa nästa torn.

Invigningen – en milstolpe

Den fjärde mars var det äntligen dags att se Wind Of Change träda i kraft. Trots den kalla luften höll glädjen och stoltheten hos de närvarande oss varma. Dagen var fylld av festligheter, inspirerande tal och jubel. Om ni har missat vår tidigare video från invigningen kan ni se den här.