Specialetablering när Wästbygg uppför 102 Svanenmärkta lägenheter i Göteborg

I Kviberg, Göteborg, bygger Wästbygg 102 Svanenmärkta lägenheter för Bonava, nyckelfärdiga vid årsbrytet 23/24. Ett projekt som fick oss att tänka till och med Rolftorps Svets & Smides hjälp ställde vi bodarna uppe på berget och med en riktigt lång kabel (och portal) hämtade vi elen från andra sidan vägen.

Det är sol på backen och full fart inför torsdagens takgjutning när vi mötte upp projektets platschef, Jonathan Axell, som berättade dels om vart de är i projektet, utmaningarna de stött på samt vad Svanenmärkt lägenhet innebär.

– Det betyder bland annat att byggmaterialet som används är fritt från hälsoskadliga ämnen, här byggs plats för återvinning, hemmen utrustat med energisnåla vitvaror och bostäderna förses med bra isolering. För oss har det inneburit mer planering av rätt inköp och sedan blir det dubbelt så många fukt- och miljöronder. Bonova, som vi bygger för, har gjort det här i över 10 år så mycket är redan satt i rutin, berättar Jonathan.

Bodar på berget och el hämtad på andra sidan vältrafikerad väg

Det är mycket som ska få plats på ett bygge och vi är alltid öppna för kreativa lösningar. Här har berget borrats och en stålsockel smitts för att bära och låta 13 bodar ”sväva” över berget och bygget. Desto större utmaning var det med elen.

– Det här bygget kräver 500 ampere och närmsta elstation klarade av att förse oss med 63 ampere. Då fick vi ta plan B och hämta elen 300 meter bort. Snirklig kabelväg som på parkeringen och cykelvägen skyddas av två kabelöverkörningsskydd, väl framme vid bilvägen har vi satt upp en rambro och sedan är det bara 50 meter kvar till staketduken, säger Andreas Karlsson, elmontageledare Renta Region Göteborg.

Den gången elskåpet brann

Vid ett annat bygge för ett par år sedan glappade en komponent i en av huvudbrytaren. Resultatet: strömlös byggarbetsplats. Andreas Karlsson, minns det som igår:

– Nu var det som tur bara en brand i själva skåpet men jag minns att hjärnan och telefon gick på högvarv, ett bygge som står still är riktigt dyrt.

Jonathan och Wästbygg hade sedan allt igång två timmar senare och har absolut sett oss bekänna färg.

– Det är i utmaningarna som samarbetet testas och sedan undrar man ju om Andreas har en hemlig direktväg mellan Sisjön och Hisingen eftersom han hann före brandkåren.

Bodetableringsplanen med all inclusive

Behöver ni hjälp med er nästa bodetablering? På 15 minuter tar vi fram all nödvändig dokumentation för bygglovsansökan, bestämmer hur elen, vattnet och avloppet kommer dras samt presenterar kostnaden för dig.